Het bureau

Mijn vader was vroeger bij timmerfabriek Zwiers in Hoogeveen verantwoordelijk voor de verkoop. Dat betekende veel op reis, maar voor elke aanbesteding ook veel rekenwerk. Spreadsheets kende men toen nog niet, zelfs de elektronische rekenmachine was nog toekomstmuziek. Vader rekende nog op papier en later met een mechanisch rekenmachientje. 
Omdat dat kantoorwerk vaak in pieken kwam en vader daarom vaak ’s avonds nog heel laat aan het rekenen was, had zijn bedrijf voor hem een kantoor aan huis ingericht. Met heel luxe stalen meubels: bureau, typetafel, stalen kast, etc.. De dagen, avonden dat mijn vader er niet werkte, kon ik er met mijn studie bezig zijn. 
Na vaders pensionering bleef ‘het kantoor’ gewoon intact. En toen mijn ouders later verhuisden naar een appartement, verhuisde het bureau en de stalen kast mee. 
Nadat moeder in 1998 als laatste van mijn ouders was overleden en wij het appartement leeg moesten halen, had broer Albert geen belang bij bureau en kast. Ik daarentegen wel. We hadden zojuist een tweetal schuren aan ons huis laten bouwen: een fietsenschuur en een hobbyschuur. In de laatste kregen het bureau en de kast een mooi plaatsje: het bureau was vanaf dat moment werkbank en in de kast kon ik mooi mijn elektrische gereedschappen opbergen. 
Nu staan wij op het punt zelf te verhuizen naar een appartement. De kast nemen we mee: die zet ik in de garage. Het loodzware bureau hebben we vanmiddag vanuit de schuur naar de tuin gesleept. Nadat ik er wat foto’s van had genomen, heb ik hem op de Weggeefhoek 0528 gezet. Niet als bureau, maar als werkbank. Tien minuten later meldde de nieuwe eigenaar zich al. Vrijdagochtend komt die hem halen.  
Zestig jaar is het bureau nu in gebruik geweest, veertig jaar als bureau en twintig jaar als werkbank.