Zomerbroezz’n

Het was een idee van Tineke, gebruik maken van de actie Zomerbroezz’n van QBuzz: voor tien euro met twee personen een hele dag met de bus reizen door Drenthe en Groningen.
Afgelopen woensdagavond begon ze erover. Ik was snel om: ‘Laten we eens gek doen.’
Aangezien Tineke donderdag moest oppassen in Meppel, besloten we vrijdag te gaan.
Die donderdag heb ik zowel de lijnennetkaart als de dienstregeling kunnen downloaden en heb geprobeerd een plan te maken. Na enig gepuzzel kwam ik tot het volgende:

Ik heb ook nog getracht de route Groningen – Hoogeveen per bus te plannen, maar vanuit Assen is er geen korte busverbinding met Hoogeveen. Dus vanuit Groningen dan maar met de trein.
Van de route die ik heb uitgezet, stelde ik me vooral veel voor van lijn 61: Delfzijl – Groningen met een heel grote omweg: via Roodeschool, Uithuizen, Usquert, Middelstum en Bedum. We hebben die route dikwijls met de auto gereden.

De volgende ochtend gingen we vol goede moed op pad. Onderweg naar Emmen besloten we om daar een uur langer te blijven, zodat we anderhalf uur hadden om een bezoek te brengen aan het Rensenpark, de oude dierentuin. De plaats die we zo goed kennen uit de tijd dat we in Emmen woonden en onze kinderen nog klein waren. De tijd dat de dierentuin nog gewoon ‘dierentuin’ kon zijn en geen pretpark-allures hoefde te hebben.
Wat een prachtig park is dat geworden. Met een hele hoop hele fijne herinneringen hebben we rondgelopen in het park, waarbij we onderweg koffie hebben gedronken op het terras van het Engels Theehuis. Met uitzicht op de voormalige Afrika Savanne.

Een uur later dan gepland stapten we in lijn 42, die ons via Ter Apel naar Vlagtwedde zou brengen.   Maar onderweg zag ik het al op het routebord: deze bus ging niet verder dan Emmer Compascuüm.
‘Ik was er vanuit gegaan dat deze bus verder zou rijden naar Ter Apel en Vlagtwedde.’
‘Nee meneer, we rijden meteen weer terug naar Emmen. Het is vakantietijd, hè? Van hieruit kunt u niet verder, u zult mee terug naar Emmen moeten.’
En daar gingen we, terug naar Emmen. Nog steeds vol goede moed.

Wij, ervaren busreizigers als we inmiddels waren, besloten dat we niet voor één gat te vangen waren: dan maar met ‘de 73’ naar Stadskanaal en vervolgens met ‘de 24’ naar Winschoten. Waar we twee uur later aankwamen dan volgens ons oorspronkelijke plan.
De lieftallige chauffeuse van lijn 119 heeft ons vervolgens naar Delfzijl gebracht. Waar we slechts drie minuten tijd zouden hebben om over te stappen. Dus even naar voren gelopen om te vragen of de chauffeuse kon vragen of lijn 61 op ons wilde wachten.
‘Lijn 6 bedoelt u?’
‘Nee 61.’
‘Die rijdt allang niet meer. U kunt nu met lijn 6 naar Groningen. Zal ik die laten wachten?’
‘Ja, graag.’
Toch handig zo’n spoorboekje. De ene bus rijdt niet verder, de andere rijdt helemaal niet.
Het traject waarop ik me het meest had verheugd hebben we nu niet kunnen rijden.
Lijn 6 bleek een Q-link, zo’n lange harmonicabus. Daar had ik nog nooit ingezeten, dus dat maakte het nog enigszins leuk.
In Groningen hebben we bij restaurant Time Out onder het genot van een goed glas wijn en een heerlijk diner de dag geëvalueerd. Ondanks de paar tegenslagen hadden we er een goed gevoel over. Wat ik persoonlijk heel leuk vond, was dat ik, anders dan ik gewend ben, nu lekker vrijuit kon rondkijken, zonder op het verkeer te hoeven letten.
We gaan het binnenkort nog een keer doen, dan in Overijssel/Gelderland. 

Filmpje